Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις
Πρόταση νόμου κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το ΚΚΕ, με την οποία προβλέπεται η τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του νόμου 1264/1982 (άρθρο 1 παρ. 2, εδ. β), προκειμένου να υπάγονται στο κανονιστικό του πεδίο και οι ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων, με στόχο την αποτροπή μεθοδεύσεων που αλλοιώνουν και νοθεύουν την «πραγματική ναυτεργατική θέληση» και δημιουργούν «ψεύτικους συσχετισμούς δυνάμεων».
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });Εκ προοιμίου, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «ο ν. 1264/1982 είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες προστασίας και προώθησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Όμως, «η εξαίρεση των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής ακόμα και των ανεπαρκών δικαιωμάτων του ν. 1264/1982 είναι απαράδεκτη και ενώ οι συνθήκες άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλουν μια πληρέστερη προστασία και κατοχύρωση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και όχι το αντίθετο».
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ν. 1264/1982 «για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» έχει εξαιρέσει από το πεδίο εφαρμογής του τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με συνέπεια γι΄αυτές να εξακολουθεί να ισχύει ο ν. 330/1976.
«Η επιλογή αυτή δεν οφείλεται σε αμέλεια ή απρονοησία, αλλά είναι μέρος της αντιναυτεργατικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που υπηρετούν τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου», αναφέρει το ΚΚΕ και καταγγέλλει ότι «διαχρονικός στόχος τους ήταν και παραμένει η γιγάντωση της κερδοφορίας των Ελλήνων εφοπλιστών, η οποία στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και στα προνόμια που καρπώνεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος, μέσα από το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο για τη Ναυτιλία».
Το ΚΚΕ ζητά την «κατάργηση της διάταξης του άρθρου 1 παρ. 2 εδ. β του ν. 1264/1982 ώστε να πάψει η διαφορετική μεταχείριση των ναυτεργατών και η διάσπαση της εργατικής τάξης, η οποία συνεχίστηκε με την εξαίρεση των ναυτεργατικών σωματείων από το κανονιστικό πεδίο του ν. 1264/1982».
Όπως ειδικότερα υπογραμμίζει, «η υπαγωγή στο ν. 1264/1982 συνεπάγεται:
Την απαγόρευση της ανταπεργίας και της πρόσληψης απεργοσπαστών κατά τη διάρκεια της απεργίας και στο χώρο των ναυτεργατών. Με την εφαρμογή του ν. 1264/1982 (άρθρο 22) η ανταπεργία και η πρόσληψη απεργοσπαστών απαγορεύονται ρητά. Δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων από 1/50 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και όχι πλέον από το 1/30 των εγγεγραμμένων μελών. Κατάργηση του αντιδημοκρατικού ορίου του 1/10 για την εκπροσώπηση των πρωτοβάθμιων στις ανωτέρου βαθμού συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εφαρμογή απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κατάργηση των διατάξεων των καταστατικών των ναυτεργατικών σωματείων που προβλέπουν ανάδειξη των οργάνων με πλειοψηφικό σύστημα. Απαγόρευση της χρηματοδότησης των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες».Το ΚΚΕ στην πρόταση νόμου έχει συμπεριλάβει και διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:
Οι εισφορές εισπράττονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και κατανέμονται από αυτά. Αποκλειστικά μέσων των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι απευθείας από τα μέλη τους αποδίδονται οι συνδρομές στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οικονομικά τα μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων. Εισάγεται ειδική ρύθμιση για την απαρτία της Γενικής Συνέλευσης των ναυτεργατικών σωματείων με δεδομένη την ιδιομορφία του ναυτικού επαγγέλματος και το γεγονός ότι τα μέλη των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργάζονται σε τόπους διαφορετικούς από την έδρα του σωματείου τους. Εισάγεται ειδική ρύθμιση της ψηφοφορίας με αλληλογραφία προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμετοχή του συνόλου των μελών στη λήψη σοβαρών αποφάσεων για τη συνδικαλιστική οργάνωση και ορίζεται διαδικασία που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο. Το 1/50 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με συγκεκριμένα θέματα. Καταργείται ο α.ν. 3276/1944 και εφαρμόζεται και στους εργαζόμενους στην εμπορική ναυτιλία ο ν. 1876/1990 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Leave a Comment