Πέντε ημερομηνίες - σταθμοί στην ελληνική οικονομία πριν τις ευρωεκλογές
Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέντε ημερομηνίες-σταθμοί ενσωματώνουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η αρχή γίνεται αύριο Μ. Τρίτη με τις ανακοινώσεις για το υπερπλεόνασμα του 2018 από την Eurostat και θα αποτελέσουν οδηγό για τον νέο κύκλο ελαφρύνσεων και παροχών που σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });Ήδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται όλα τα σενάρια και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Μαΐου μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Τρεις ημέρες αργότερα, την Μ. Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s, εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το παζλ των θετικών ειδήσεων θα συμπληρώσει μια νέα έξοδος στις αγορές εντός του Μαΐου. Ευκολότερη όμως αναμένεται να είναι και η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Ειδικότερα οι ημερομηνίες - σταθμοί για την οικονομία μέχρι τις ευρωεκλογές είναι οι εξής:
23 Απριλίου: Ανακοινώνονται από την Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2018. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προεξοφλήσει μία νέα σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η χώρα συνεχίζει να παράγει υπερπλεονάσματα. Στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στη ζώνη του 4% του ΑΕΠ. 26 Απριλίου: Ο οίκος Standard & Poor’s, εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch. 6- 8 Μαΐου: Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές οι θεσμοί ετοιμάζουν ταξίδι αστραπή στην Αθήνα στο πλαίσιο εκκίνησης της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο. Το κουαρτέτο θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην πρωτεύουσα για να σκανάρει μια σειρά από μεταμνημονικά προαπαιτούμενα με τα πιο σημαντικά να είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης, η εισπρακτικότητα των φόρων κ.α. 10 -15 Μαΐου: Στις αγορές ετοιμάζεται να επιστρέψει η κυβέρνηση αφού το πακέτο των καλών ειδήσεων (έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ , επικείμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s) που έχει συγκροτηθεί και περιβάλλει την ελληνική οικονομία προσφέρεται για φθηνό δανεισμό από τις αγορές. Τα τελευταία σενάρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δις. ευρώ ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ομόλογο διάρκειας 3 ετών για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δις. ευρώ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Leave a Comment