Βαρβιτσιώτης: Εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έστειλε μήνυμα εθνικής ενότητας απέναντι στην αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας, κατά την ημερίδα πρέσβεων στο υπουργείο.
«Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται διαρκής κινητικότητα και χρειάζεται, πάνω από όλα, υψηλό εθνικό φρόνημα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης σκιαγράφησε τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα του Brexit, του μεταναστευτικού, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, του μέλλοντος της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης προσδιόρισε δύο βασικούς στόχους για την ελληνική εξωτερική πολιτική: «Η επαύριο του Brexit να μας βρει πρώτα από όλα εθνικά προετοιμασμένους. Δεύτερον, να συμμετέχουν και τα κράτη-μέλη και όχι μόνο η Κομισιόν, στη διαμόρφωση του πλαισίου των σχέσεων που θα αποκτήσουμε την επόμενη ημέρα. Και ως εθνικό στόχο βάζουμε να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες παραδοσιακά είναι πολύ ισχυρές και να τις εμβαθύνουμε».
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να αναθεωρήσει το πλαίσιο στο οποίο δρα στο συγκεκριμένο θέμα. Προανήγγειλε επιπλέον, ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για το Brexit, θα συμπεριλάβει και το δικαίωμα απόκτησης business visa σε ξένους επιχειρηματίες κατόπιν πρόσκλησης από Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ρητώς την ευθύνη για τη φιλοξενία και τη διαμονή τους.
Ακολούθως, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ ως προς ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέτει ως στόχο την εξασφάλιση από την αρχή και πριν από την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο των θεμάτων που έχουν σχέση με τα διμερή προβλήματα. Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, κατέστησε σαφές πως είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ως προς την Αλβανία είναι τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Προδιαγράφοντας την ελληνική θέση για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «θέλουμε να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται και να μην περιοριστεί μεταξύ Βρυξελλών και διάφορων υπουργείων Εξωτερικών κρατών-μελών και εμπειρογνώμων, αλλά να είναι όσο πιο διευρυμένη γίνεται σε επίπεδο συμμετοχής σε επίπεδο κοινοβουλίων, της κοινωνίας των πολιτών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και να μην οδηγεί στην αναθεώρηση των Συνθηκών».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός προέταξε πως στόχος είναι η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ειδική μνεία έκανε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας στο πλαίσιο της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και προανήγγειλε πως είναι κάτι που η χώρα μας θα το μεταφέρει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Καταδεικνύοντας τη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η ανάληψη, την επόμενη χρονιά, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε πως θα ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναδείξει, μεταξύ άλλων, η χώρα μας θέματα που έχουν σχέση με το κράτος δικαίου, με την προστασία της νέας γενιάς και των δικαιωμάτων του παιδιού.
Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης εγκωμίασε το έργο τις ελληνικής διπλωματίας, λέγοντας πως «έχει καταφέρει θαύματα» και δήλωσε πως έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ποιότητα του προσωπικού του διπλωματικού σώματος.
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment