Η ιστοσελίδα της Π.τ.Δ. αναφέρει ακόμη ότι θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές εάν δεν εκλεγόταν η νέα Πρόεδρος
Μπορεί το Σύνταγμα της Ελλάδος να έχει αναθεωρηθεί επισήμως από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όπου μάλιστα μια από τις σημαντικότερες αλλαγές ήταν η αποσύνδεση της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μπορεί ο υπέρτατος νόμος που τα προβλέπει όλα αυτά να έχει περάσει από τις 24 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 211) και να εξελέγη σήμερα ανώτατη πολιτειακή άρχοντας με τη νέα διαδικασία η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ωστόσο στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ακόμα φαίνεται να μην έχουν ενημερωθεί για τα καθέκαστα.
Όποιος επισκέπτεται το site της Προεδρίας, διαπιστώνει με έκπληξη ότι στην ενότητα που αφορά την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα υπάρχει ακόμη αναρτημένη η παλαιά διαδικασία, που οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές εάν δεν προκύψει η προβλεπόμενη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή.
Θυμίζουμε ότι για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ελληνικού κράτους απαιτείται στην πρώτη ψηφοφορία πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφους δηλαδή).
Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι, Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 ψήφους). Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια με όσα ίσχυαν και πριν την αναθεώρηση. Οι διαφορές ξεκινούν απ» αυτό το σημείο και μετά.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής».
Αυτά όμως ίσχυαν στην κυριολεξία… last year που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση, δηλαδή μέχρι να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, γιατί με τις νέες αλλαγές, αντί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία για την εκλογή Π.τ.Δ. επαναλαμβάνεται στη Βουλή για τέταρτη φορά και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία (απλώς δηλαδή, όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους).
Σύμφωνα πάντα με τη νέα παράγραφο του άρθρου 32 του υπέρτατου νόμου, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη – πρώτη ψηφοφορία. Μάλλον θα πρέπει να ενημερώσει επί τούτου και τους ιθύνοντες της ιστοσελίδας του Προέδρου της Δημοκρατίας…
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment