Κορονοϊός: Βιβλίο του 1981 περιέγραφε φονικό ιό από την Ουχάν της Κίνας
Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι έναν βιβλίο του 1981, που πριν από σαράντα χρόνια αναφερόταν σε έναν φονικό ιό από την Κίνα.
Το πόνημα με τίτλο «The Eyes of Darkness» του Αμερικανού συγγραφέα Dean Koontz γνωρίζει νέες δόξες, με φόντο την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, επειδή περιλάμβανε επίσης έναν ιό ονόματι «Ουχάν – 400», δίνοντας άφθονη τροφή στους συνωμοσιολόγους και σε όσους δεν πιστεύουν πως ο ιός ξεκίνησε από τα ζώα στις παράνομες αγορές άγριας ζωής της Ουχάν αλλά πως υπάρχει και ανθρώπινη «ανάμειξη» στη δημιουργία του.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χαρακτήρας του βιβλίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ονομάζουν τον ιό «Wuhan-400″ επειδή αναπτύχθηκε μέσα στα εργαστήρια RDNA έξω από την πόλη Ουχάν», αναφερόμενος στην ίδια πόλη, που αποτελεί το επίκεντρο του τωρινού ξεσπάσματος.
Ο Nick Hinton, που ανέβασε το πρώτο post πιστεύει πως «βιβλίο του 1981 γραμμένο από τον Dean Koontz προέβλεψε το ξέσπασμα του κορονοϊού».
A Dean Koontz novel written in 1981 predicted the outbreak of the coronavirus! pic.twitter.com/bjjqq6TzOl
— Nick Hinton (@NickHintonn) February 16, 2020
Η εντυπωσιακή σύμπτωση εκτόξευσε το tweet, που έγινε σύντομα viral, και τροφοδότησε ακόμα περισσότερες θεωρίες συνωμοσίες, με τους αναγνώστες να σημειώνουν το ότι ο ιός αναφέρεται ως «το τέλειο όπλο» για να «εξαφανίσεις μία πόλη ή μία χώρα».
Δεν είναι ωστόσο λίγοι κι εκείνοι που απέρριψαν άμεσα τα σενάρια περί «πρόβλεψης» του ιού, σημειώνοντας πως οι ομοιότητες ανάμεσα στο βιβλίο και την πραγματικότητα τελειώνουν στο όνομα Ουχάν. Άλλωστε στην αρχική έκδοση του βιβλίου, ο ιός ονομαζόταν «Gorki-400», από τη ρωσική πόλη στην οποία είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με την πλοκή, αλλά η προέλευση του ιού- και η ονομασία του- άλλαξε το 1989, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Κι έτσι προέκυψε η Κίνα και η Ουχάν.
Σύμφωνα με έρευνα του Snopes, υπάρχουν ακόμα τρία σημεία στα οποία η συνωμοσιολογία διαψεύδεται.
-Στο βιβλίο, ο ιός «Wuhan-400» είναι ένα βιολογικό όπλο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι. Ο κορονοϊός όχι.
-Στο βιβλίο, ο ιός έχει ποσοστό θανάτων 100%. Παρότι οι έρευνες αναφορικά με τον κορονοϊό παραμένουν σε εξέλιξη, το ποσοστό θανάτων κινείται γύρω στο 2%.
-Στο βιβλίο ο ιός έχει πολύ σύντομο χρόνο επώασης, περίπου τεσσάρων ωρών. Αντίθετα ο τωρινός κορονοϊός έχει χρόνο επώασης μεταξύ δύο και 14 ημερών.
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment