Το προφίλ της Γουλβς: Πορτογαλική... παροικία και Ποντένσε απέναντι στον Ολυμπιακό

featured image

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Γουλβς για τη φάση των «16» του Europa League, με την αγγλική ομάδα να είναι θυμίζει πορτογαλική… παροικία, μέσα στην οποία βρίσκεται και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Ντάνιελ Ποντένσε.

H ομάδα του Γουλβερχάμπτον απέδειξε πως η περυσινή της πορεία στην Premier League που την βρήκε να τερματίζει στην 7η θέση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Ο άλλοτε ασίσταντ του Ζεσουάλντο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, Νούνο Εσπίριτο Σάντο (προσελήφθη στις 31 Μαίου 2017) έχει δημιουργήσει μια καλοκουρδισμένη και συμπαγή ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από αγωνιστική συνέπεια και αποπνέει υγεία.

Παράλληλα, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τούτη ήταν μάλιστα η κορυφαία πορεία της από την σεζόν 1979-80, ενώ στην Ευρώπη μετέχει για δεύτερη μόλις φορά μετά την αγωνιστική περίοδο 1980-81!

Αξίζει να σημειωθεί, πως ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια τον περασμένο Ιούλιο, όπου απέκλεισε -σημειώνοντας μόνο νίκες- στα προκριματικά και τα play-offs του Europa League, τις Κρουσέιντερς (2-0, 4-1), Πιούνικ Ερεβάν (4-0, 4-0), Τορίνο (3-2, 2-1). Στους ομίλους της διοργάνωσης αναμετρήθηκε με Μπράγκα (0-1, 3-3), Σλόβαν Μπρατισλάβα (2-1, 1-0) και Μπεσίκτας (1-0, 4-0).

Πανηγυρική πρόκριση με 4-0 επί της Εσπανιόλ

Προκρίθηκε ως δεύτερη στους «32» πίσω από την Μπράγκα με συνολικό απολογισμό 4 νίκες, 1 ισοπαλία κα 1 ήττα, ενώ στη συνέχεια στη φάση των «32» απέκλεισε την Εσπανιόλ παρά την ήττα στη Βαρκελώνη (3-2), αφού στο Μολινό επικράτησε με 4-0! Σημαντικότερη επιτυχία εκτός συνόρων θεωρείται η πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1971-72, όπου ηττήθηκε από την Τότεναμ.

Το παλμαρέ της περιλαμβάνει 3 πρωταθλήματα Αγγλίας (1954, 1958, 1959), 4 Κύπελλα (1893, 1908, 1949, 1960), 2 Λιγκ Καπ (1974, 1980) και 4 Κομιούνιτι Σιλντ (1949, 1954, 1959, 1960).

Η Γουλβς έπειτα από μια εξαετία (2012/18), όπου είχε φτάσει στο σημείο να βολοδέρνει ακόμη και στη League 1, επέστρεψε δυναμικά στην Premier League, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της.

Γεμάτη Πορτογάλους


Η πορτογαλική παροικία του Γουλβερχάμπτον (περιλαμβάνει πλέον 9 ποδοσφαιριστές) έχει γίνει περίφημη τα τελευταία δύο χρόνια, αφού παίκτες όπως οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016 (Μουτίνιο, Πατρίσιο), αλλά και οι νεότεροι Ζότα, Νέβες, Νέτο, Βινάγκρε αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ρόστερ, συν τον νεοαποκτηθέντα από τον Ολυμπιακό Ντανιέλ Ποντένσε. Τα ισπανικά γρανάζια των Τραορέ και Ότο την συμπληρώνουν ιδανικά και με εθνική ομοιογένεια, προσθέτουν την πολυμορφία ανάμεσα στα ατού της ομάδας.

Ο Μεξικανός φορ, Ραούλ Χιμένες είναι ο μπροστάρης στην Premier League, αφού ηγείται με 12 γκολ, ενώ φέτος έγινε ο πρώτος σκόρερ των «Λύκων» διαχρονικά στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας τον Στίβεν Φλέτσερ (22). Κινητήριος δύναμη είναι ωστόσο ο 23χρονος Πορτογάλος, Ντιόγο Ζότα.

Ο «σούπερ ατζέντης» Ζόρζε Μέντες, ο οποίος μεταξύ άλλων εκπροσωπεί τους Ζοζέ Μουρίνιο και Κριστιάνο Ρονάλντο, εκτελεί χρέη άτυπου συμβούλου στην κινεζική επενδυτική εταιρία Fosun International, η οποία απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των «Λύκων» στις 21 Ιουλίου 2016.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 20 ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου, οι 16 πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία με αποκορύφωμα τα 38 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Μεξικανού, Ραούλ Χιμένες από την Μπενφίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νυν τεχνικός της Γουλβς, ήταν ο πρώτος πελάτης του ακριβοθώρητου Μέντες, ενώ τα περισσότερα deals φέρουν την υπογραφή του τελευταίου, δίχως όμως να εμφανίζεται επισήμως ως νόμιμος εκπρόσωπος των ποδοσφαιριστών.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως ο Πορτογάλος μάνατζερ χρησιμοποιεί την Γουλβς ως άρμα του προκειμένου να τροφοδοτεί τους «Λύκους» με ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μεταπωληθούν φέρνοντας περισσότερα εκατομμύρια στον ίδιο, αλλά και στα ταμεία της ομάδας.

Ο κινεζικός γίγαντας στα ηνία του συλλόγου

Η Shanghai Foyo, εταιρία που ανήκει στον ιδιοκτήτη της Γουλβς, Γκούο Γκουανγκσάνγκ, απέκτησε μετοχές της μητρικής εταιρίας της Gestifute ονόματι Start.

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, δραστηριοπoιείται στον φαρμακευτικό, βιομηχανικό, αλλά και ψυχαγωγικό κλάδο. Μάλιστα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Ο ιδιοκτήτης της Γουλβς Γκούο Γκουανγκσάνγκ, μαζί με άλλους δύο μετόχους βρίσκονται στα ηνία του κινεζικού επενδυτικού γίγαντα, ενώ η εταιρία με την οποία έγινε η αγοραπωλησία της αγγλικής ομάδας έναντι 30 εκατ. λιρών είναι εγγραμμένη στους Βρετανικούς Παρθένους Νήσους.

Πηγή: gazzetta.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.