Στο Διαιτητικό Δικαστήριο ο Ολυμπιακός εάν η Super League 1 δεν αναδείξει πρωταθλητή
Άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με την τύχη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις με την επιδημία του κορονοϊού δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα όχι απλώς κάθε ημέρα, αλλά κάθε ώρα.
Αυτήν τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι πρόθεση της ποδοσφαιρικής κοινωνίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο είναι να ολοκληρωθεί, με «κάποιο τρόπο», η τρέχουσα σεζόν, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλότητα σε αγωνιστικό επίπεδο και να μην χαθούν χρήματα από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα.
Το καλό σενάριο μοιάζει να είναι το εξής: ξεκινούν προπονήσεις οι ομάδες αρχές Μαΐου, οι αγώνες προς τα τέλη του μήνα και ολοκληρώνεται η περίοδος αρχές Ιουλίου. Η συνέχεια θα έχει ολιγοήμερες διακοπές των παικτών, μίνι προετοιμασία έως τις 15 με 20 Αυγούστου και έναρξη της νέας σεζόν τέλη Αυγούστου.
Τα κακά σενάρια φτάνουν δυστυχώς έως και το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί η σεζόν. Εξ ου και έχει προκύψει αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με την ανάδειξη πρωταθλητή, σε μία τέτοια περίπτωση.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα gazzetta.gr ο έμπειρος ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, Κώστας Νικολακόπουλος, κατ» αρχάς, να έχουμε πάντοτε υπόψιν μας ότι πρέπει η ΕΠΟ μέσα στον Ιούλιο να δηλώσει στην UEFA τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Εκεί, βάσει της τωρινής βαθμολογίας, πρέπει να δηλωθούν ο Ολυμπιακός στο Champions League για το μονοπάτι των πρωταθλητών, ο ΠΑΟΚ στην ίδια διοργάνωση για το μονοπάτι των δευτεραθλητών, η ΑΕΚ στο Europa League με το «καλό» εισιτήριο και ο Άρης με τον ΟΦΗ στο Europa League για τις άλλες δύο θέσεις. Εάν ο Παναθηναϊκός απαλλαχθεί από την τιμωρία του, τότε πρέπει να δηλωθεί αυτός και ένας εκ των Άρη, ΟΦΗ (πιθανότατα οι Κρητικοί, λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια).
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το άρθρο, ο ΠΑΟΚ έρχεται και λέει, προς το παρόν ανεπίσημα, ότι δεν πρέπει να ανακηρυχθεί πρωταθλητής, επειδή δεν θα γίνουν τα πλέι οφ -δηλαδή, αποδέχεται τη διαμορφωθείσα βαθμολογία για τη δεύτερη θέση που θα τον βγάλει στο Champions League, αλλά δεν δέχεται την ίδια βαθμολογία για την ανάδειξη πρωταθλητή και θέλει να μπει… παύλα δίπλα στη σεζόν 2019-20.
Ποιος θα πάρει την απόφαση για την ανάδειξη του πρωταθλητή 2020; Επειδή η ΕΠΟ κατάφερε να μη ρυθμίζεται το θέμα από τους κανονισμούς, δεν λένε τίποτα δηλαδή οι κανονισμοί για την περίπτωση μη ολοκλήρωσης της σεζόν, προφανώς θα ενεργοποιηθεί ένας σχετικός κανονισμός που λέει ότι αποφασίζει το Δ.Σ. της Λίγκας για τέτοιου είδους μη προβλεπόμενα ζητήματα. Κατ» άλλη ερμηνεία, μπορεί να αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Εάν το Δ.Σ. της διοργανώτριας Αρχής, στο οποίο λογικά θα καταλήξει το ζήτημα, αποφασίσει «πραξικοπηματικά» ότι δεν πρέπει να αναδειχθεί πρωταθλητής, τότε ο Ολυμπιακός πολύ απλά θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο και θα ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση της Λίγκας (ή της ΕΠΟ) και να ανακηρυχθεί αυτός πρωταθλητής, με βάση τη διαμορφωθείσα βαθμολογία της κανονικής διάρκειας της σεζόν, με τις 26 αγωνιστικές και τη διαφορά των 14 πόντων από τον δεύτερο ΠΑΟΚ (ή των 7πόντων, εάν η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ κάνει δεκτό το αίτημα για επιστροφή βαθμών από την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας).
Το δε Διαιτητικό Δικαστήριο θα είναι και αυτό που τελεσίδικα αποφασίσει, καθώς σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, δεν μπορεί στη συνέχεια ο Ολυμπιακός να πάει στο CAS, αν δεν δικαιωθεί εδώ.
Καταληκτικά, τ άρθρο αναφέρει ότι και να μην ολοκληρωθεί η σεζόν, το -7 του ΠΑΟΚ δεν μεταφέρεται για τη νέα σεζόν. Ήδη, η ποινή αυτή έχει εκτελεστεί….
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment