Το 82% των φυλακισμένων τρομοκρατών της Ευρώπης είναι τζιχαντιστές! Πόσοι είναι στην Ελλάδα
Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR), αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (το 82%) των 1.400 ατόμων που κρατούνται με κατηγορίες για τρομοκρατία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, είναι τζιχαντιστές!
Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι άνθρωποι στη φυλακή για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία στην Ευρώπη από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]
Η Γαλλία έχει τους περισσότερους από αυτούς, 549. Η Ισπανία ακολουθεί με 329 άτομα στις φυλακές της, ενώ 238 κρατούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και 136 στο Βέλγιο
Άλλες χώρες που αναφέρονται στην έκθεση είναι η Σουηδία (53 κρατούμενοι), η Ολλανδία (36), η Νορβηγία (34), η Ελλάδα (περίπου 20) και η Νορβηγία (19).
Ο αριθμός του πληθυσμού των φυλακών που συνδέεται με την τρομοκρατία ανεβαίνει σε περισσότερους από 3.000, αν λάβουμε επίσης υπόψη τους κρατούμενους που «παρακολουθούνται για σημάδια ριζοσπαστικοποίησης». Το 54% των κρατουμένων που παρακολουθούνταν για σημάδια εξτρεμισμού μπήκαν στη φυλακή ως «τακτικοί» εγκληματίες και όχι για τρομοκρατικές κατηγορίες.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, 183 κρατούμενοι, σύμφωνα με την έκθεση, αναγνωρίζονται ως τζιχαντιστές, με άλλους 450 να παρακολουθούνται για ριζοσπαστικοποίηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μόνο μία ειδική πτέρυγα για εξτρεμιστές, με χωρητικότητα μόλις οκτώ κρατουμένων. Η Γαλλία, συγκριτικά, αυξάνει τη δική της χωρητικότητα σε 1.500.
Τόπος στρατολόγησης και συνωμοσιών
«Για μερικούς τρομοκράτες, η φυλακή ήταν ένας τόπος ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης, στον οποίο κρατούμενοι χωρίς προηγούμενη εμπλοκή σε βία με πολιτικά κίνητρα θα μπορούσαν να εκτεθούν σε εξτρεμιστικές ιδέες – συχνά σε ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία στη ζωή τους … Περιττό να πούμε ότι η φυλακή χρησίμευσε επίσης επιχειρησιακούς σκοπούς: ήταν ένας τόπος στον οποίο οι τρομοκράτες δημιούργησαν δίκτυα, καθιέρωσαν ιεραρχίες, ανέπτυξαν στρατηγικές και σχεδίαζαν επιθέσεις», αναφέρεται στην έκθεση του ICSR.
Το πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, έχει συζητηθεί πολύ αλλά προφανώς αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς. Και αυτό γίνεται ξεκάθαρο με την αποκάλυψη ότι υπήρξαν 22 σχετικές με τις φυλακές συνωμοσίες: επιθέσεις που ακολούθησαν της απελευθέρωσης ενός τρόφιμου. Σχεδιασμός από δράστες που συναντήθηκαν στη φυλακή, ή προσπάθειες εξαναγκασμού των αρχών να απελευθερώσουν κρατούμενους. Περίπου 12 από αυτά τα σχέδια αφορούσαν τζιχαντιστές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τη φυλακή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Η κάμερα «τσάκωσε» τον Βορίδη να κάνει νόημα «τσιμουδιά» στους δημοσιογράφους του Σκάι (video)
Η παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ, ηττημένοι και απογοητευμένοι, ενδέχεται να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση. Η θρησκευτική αστυνομία του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, λέγεται ότι συνεχίζει το έργο της μέσα στα τείχη των φυλακών της Ευρώπης.
Ο γυναικείος παράγοντας
Η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες μεταξύ αυτών των κρατουμένων, καθώς και ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός ακροδεξιών εξτρεμιστών.
«Ενώ πριν από μια δεκαετία ήταν σχεδόν άγνωστο για τις γυναίκες να είναι πρωταγωνίστριες στην τζιχαντιστική σκηνή – και εκείνες που εμπλέκονταν θεωρούνταν γενικά ως θύματα των ριζοσπαστικών συζύγων τους – τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει παρακολουθήσει γυναίκες προπαγανδιστές, στρατολογητές, ταξιδιώτες στις περιοχές του Ισλαμικού Κράτους και σχεδιαστές επιθέσεων Αυτή η αλλαγή έγινε με τη συνωμοσία για βόμβα στη Notre ‐ Dame το 2016 στο Παρίσι, στην οποίο συμμετείχαν τρεις γυναίκες που αποπειράθηκαν να τινάξουν στον αέρα ένα αυτοκίνητο γεμάτο με δοχεία αερίου, κοντά στον καθεδρικό ναό. Η απόπειρα τους απέτυχε και οι γυναίκες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για την επίθεση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Ο αριθμός των γυναικών που φυλακίζονται επί του παρόντος για τρομοκρατικά αδικήματα στην Ευρώπη ανέρχεται σήμερα περίπου στο 10% του συνόλου: ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό, αυτό αντικατοπτρίζει το ποσοστό των γυναικών που ταξίδεψαν από την Ευρώπη στη Συρία και το Ιράκ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Η Βάσω Βιλέγκας έχει το πιο σ3ξι Instagram
[/expander_maker]
Leave a Comment