Άδειος παράδεισος: Εικόνες που προκαλούν στεναχώρια - Τα νέα μέτρα ερήμωσαν το νησί που έσφυζε από ζωή
Μυλοπότας της Ίου: Τα ιδιαίτερα επιτυχημένα πάρτι, με τουρίστες από κάθε μεριά του κόσμου αποτελούν παρελθόν. Οι αφίξεις περιορίστηκαν από τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού (σ.σ. του COVID-19). Τα έξοδα βγαίνουν οριακά από τους Έλληνες τουρίστες. Όσον αφορά τον απολογισμό της τρέχουσας σεζόν; Εκείνος μοιάζει να είναι αβέβαιος.
Ο αντίκτυπος των μέτρων φαίνεται στην επιχείρηση θαλάσσιων σπορ και στο καταδυτικό κέντρο Mylopotas Watersports του 54χρονου Παναγιώτη Ψύχα και της 48χρονης Μαρίας Δήμου, που δραστηριοποιούνται στο χώρο 38 και 23 χρόνια αντίστοιχα, ενώ διατηρούν και μια μικρή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων στον Μυλοπότα.
«Η κατάσταση έχει επηρεάσει δραματικά τη δουλειά και στα θαλάσσια σπορ. Η Ιος είναι ένα νησί που ανοίγει από τον Απρίλη και πάει μέχρι μέσα Οκτώβρη. Φέτος η κατάσταση ήταν περίπλοκη. Δεν ξέραμε αν θα έρθει κόσμος, χρήματα δεν υπήρχαν, γιατί ήδη είχαμε προετοιμαστεί για τη σεζόν, σταμάτησαν οι προκρατήσεις και ξεκινήσαμε με άσχημη ψυχολογία, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται» λένε.
Οι επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ άνοιξαν χωρίς διευκρινήσεις για υγειονομικά πρωτόκολλα. Τελικά, τους ενημέρωσαν να ακολουθήσουν τα μέτρα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Όμως… «Πώς να αποστειρώσεις ένα κουπί ή ένα φουσκωτό ή το κανό και πόσο εξοπλισμό να διαθέτεις για 20 πελάτες;» αναρωτιούνται.
Μυλοπότας της Ίου: Η φετινή κατάσταση
Λογιστικά εκτιμούν ότι στο καλύτερο σενάριο θα κλείσουν στο 1/3 της περσινής δουλειάς. «Θα είμαστε έτοιμοι για ψυχολόγο μετά, καθώς οικονομικά είμαστε χάλια φέτος και αυτή η χρονιά έχει δημιουργήσει υποχρεώσεις, αντί να καλύψει τρύπες» λένε και προσθέτουν: «Φέτος έχουν αυξηθεί οι Έλληνες, αλλά φαίνονται περισσότεροι γιατί έχουν μειωθεί δραματικά οι ξένοι. Όλα τα ξενοδοχεία έχουν πολλά άδεια δωμάτια. Τα πιο καλά ξενοδοχεία κατάφεραν τις δέκα καλές ημέρες του Αυγούστου να κρατήσουν κόσμο, αλλά τα μικρά και τα δωμάτια δεν γέμισαν πάνω από 30%- 40%».
Η Μαρία Δήμου εμφανίζεται ανήσυχη, εν όψει της λήξης της σεζόν:
«Θα είναι ένας καταθλιπτικός χειμώνας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς και πόσο ακόμη θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον τρόπο και πώς τα μικρά παιδιά θα πάνε σχολείο. Είναι τρομακτικό. Από οικονομικής άποψης να μεριμνήσουν οι κυβερνώντες για τις μικρές επιχειρήσεις που παράγουν χρήμα, απασχολούν εργαζόμενους. Δεν είμαστε κολοσσοί. Παράγουμε χρήμα, ξοδεύουμε χρήμα για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς τους πελάτες μας, αλλά, αν κολλήσει το γρανάζι, δεν ξέρω πώς θα επανεκκινηθεί».
Μυλοπότας της Ίου: Τα Beach Bar
Ο 33χρονος Δαμιανός Λαουνάρος, ιδιοκτήτης του Nostos summer beach bar restaurant στον Μυλοπότα, αυτό το καλοκαίρι έπιασε δίσκο και έφτιαχνε καφέδες ενώ έκανε δουλειές ως υπάλληλος στην επιχείρησή του. «Φέτος όλοι μας δουλεύουμε στις επιχειρήσεις μας. Και καφέ θα φτιάξεις και σερβιτόρος θα είσαι για να γλιτώσεις ένα μεροκάματο. Αλλά πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά» σημειώνει ο επιχειρηματίας που βρίσκεται στο νησί τα τελευταία 18 χρόνια, το γνώρισε σε οικογενειακές διακοπές, το αγάπησε και θέλησε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά.
«Ξεκίνησε 90% κάτω συγκριτικά με πέρυσι η Ίος. Για κάθε χιλιάρικο που έπαιρνες πέρυσι, φέτος αντιστοιχούν 100 ευρώ» περιγράφει. «Ανοίξαμε τα σύνορα, ωστόσο δεν ήρθαν τουρίστες… Πολύ γενναιόδωρα σου λέω οκτώ στους δέκα είναι Έλληνες. Από πατριωτικής άποψης είναι ευχάριστο, από εισπρακτικής είναι δυσάρεστο, καθώς ο Έλληνας δεν έχει οικονομική δυνατότητα να στηρίξει μια επιχείρηση. Τέλος Μαΐου ήμουν στο νησί, αλλά “ούτε γάτα δεν πέρναγε”» τονίζει και η πρόβλεψή του για τις εξελίξεις είναι απαισιόδοξη:
«Δεν θα μας κλείσουν, αλλά θα μας αναγκάσουν να κλείσουμε! Σου λένε “δεν σε κλείνω, αλλά προσαρμόσου”. Μετά τον Ιούλιο έχω σκεφτεί ότι ο κλάδος της εστίασης μπορεί όχι απλώς να μπει στον πάγο, αλλά να αφανιστεί. Και ούτε για το 2021 είμαι αισιόδοξος» αναφέρει. Αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, το πιθανότερο είναι να κλείσει την επιχείρησή του. «Εν καιρώ πανδημίας, ο χώρος της εστίασης δεν είναι βιώσιμος και κάτι άλλο πρέπει να κάνω, να βρω άλλο χώρο να δραστηριοποιηθώ» δηλώνει, καθώς πίστευε ότι θα χάσει τον Ιούνιο, αλλά θα δουλέψει Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.
Πηγή: www.enimerotiko.gr
Leave a Comment