Ο ισχυρισμός ότι βρέθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του κορονοϊού και η απάντηση Έλληνα καθηγητή
Την «Αχίλλειο πτέρνα» του κορονοϊού υποστηρίζει πως ανακάλυψε το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Πάντως ο μοριακός βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle, Στέργιος Μόσχος, δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανακάλυψη αφορά ότι μία από τις βιταμίνες που παίρνουμε από το τρόφιμα, η λεγόμενη Ω-3 (το λινολεϊκό οξύ) -ένα λιπίδιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα- μπορεί να προσδεθεί πάνω στο μόριο του ιού, το οποίο είναι απαραίτητο για να εισέλθει μέσα στα κύτταρα.
Όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ, αυτό ελαττώνει την ικανότητα του ιού να μπει μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο συμπληρώνει: «Το κατά πόσον αυτό όμως θα είναι αχίλλειος πτέρνα, δεν είναι κάτι που θα ήμουν 100% σίγουρος. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι το Ω-3 δεν είναι σε μεγάλη συγκέντρωση μέσα στον οργανισμό των ασθενών, οι οποίοι καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οπότε υπάρχει μία σύζευξη ότι πιθανόν αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα του Ω-3 στον οργανισμό, μπορεί ο ιός να προκαλέσει περισσότερη ζημιά».
Είναι δηλαδή η λύση να αυξήσουμε την πρόσληψη λινολεϊκού οξέως στη διατροφή μας; Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Northumbria, «στους ανθρώπους που έχουν κανονική διατροφή, η ποσότητα του Ω-3 είναι αρκετή. Οπότε δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τρώμε χάπια με το κιλό που λέει ο λόγος, ή να αρχίσουμε τα γαλακτοκομικά σε μεγάλη κατανάλωση.
Σε άλλες ασθένειες έχει όντως χρησιμοποιηθεί και προταθεί ένας τέτοιος τρόπος επέμβασης κατά μιας ίωσης. Αλλά το κακό με τους ιούς είναι ότι μεταλλάσσονται αρκετά γρήγορα, και αν αυτό δουλεύει, μπορεί να μην δουλεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο είναι η αχίλλειος πτέρνα του κορονοϊού. Πρόκειται απλώς για μία άλλη ανακάλυψη σε σχέση με το πώς λειτουργεί ο ιός, αλλά δεν γεννά πραγματικές ελπίδες.
Το λινολεϊκό οξύ είναι όπως είπαμε σε κατάλληλη ποσότητα μέσα στον οργανισμό από την κανονική διατροφή. Εάν λοιπόν είναι θέμα κακής διατροφής ή ότι δεν έχουμε αρκετά λεφτά να αγοράσουμε φαγητό, είναι κάτι το οποίο λύνεται… Αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος συσχετισμός στα αποτελέσματα που βλέπουμε από τον πληθυσμό, να συνιστά ότι όντως είναι θέμα διατροφικό. Δηλαδή δεν βλέπουμε ότι ο ιός αυτός χτυπάει μόνο τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν διατροφικά προβλήματα. Και αν ήταν κάτι τόσο απλό, ώστε να πίνουμε γάλα και να μας προστατεύει από τον ιό, όπως καταλαβαίνετε, θα φαινόταν και από αλλού».
Τελικά, υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε; «Μία καλή, εξισορροπημένη διατροφή, η άθληση και γενικά η κατά το δυνατόν αποφυγή του στρες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από όλες τις ιώσεις, όχι μόνο αυτήν», τονίζει ο κ. Μόσχος. «Στην πορεία έχουμε μάθει ότι οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες δεν έχουν τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται στον ιό, και αυτό τους κάνει πιο ευπαθείς. Αυτό δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα εμβόλιο, όχι με το λινολεϊκό οξύ».
Σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Μόσχος αναφέρει: «Η διαδικασία του να αναπτύξει κανείς ένα εμβόλιο συνήθως παίρνει δεκαετίες. Το γεγονός ότι είμαστε στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών σε τόσα εμβόλια και περιμένουμε να δούμε ποιο από αυτά είναι το ασφαλέστερο και ικανό να προστατεύσει τον κόσμο, είναι θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό δεν πρέπει να το αναιρούμε, όσο κι αν χρειαστεί τελικά να περιμένουμε».
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment