Σενάρια και… μισόλογα για την άρση του lockdown! Τι θα γίνει με καταστήματα, εστίαση και εμπορικά κέντρα (video)

featured image

Προβληματισμός επικρατεί για την άρση του lockdown όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και το άνοιγμα της εστίασης και του εμπορίου, στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους καθώς υπάρχει φόβος ότι αν βγει το λουκέτο πριν από τις γιορτές, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πισωγύρισμα και να βρεθούμε μπροστά σε μία νέα διασπορά κρουσμάτων. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψιν τους κυβέρνηση και επιστήμονες προτού αποφασίσουν την παράταση ή όχι του lockdown είναι δύο: ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών, καθώς και στους διασωληνωμένους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για το άνοιγμα της εστίασης εκφράζονται διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, καθώς η λειτουργία εστιατορίων και καφέ συνοδεύεται από ανησυχία για αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, δεδομένου ότι σε αυτούς τους χώρους η μάσκα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως, για παράδειγμα, στα καταστήματα.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 H επιχειρηματίας Αθηνά Κουιμτσίδου δηλώνει αρνητής του ιού: «Πρόκειται για μια ψεύτικη πανδημία»!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Αυτό το σπίτι στα Βριλήσσια έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με την πισίνα και την μαγευτική θέα του

Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της εστίασης και του λιανεμπορίου

Τα δεδομένα, αλλά και τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης κατά την εορταστική περίοδο, έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς». Ο υπουργός θέτει τέσσερα δεδομένα για την εορταστική περίοδο, που είναι τα εξής:

• Η αγορά θα ανοίξει όταν το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας. Και αυτό θα γίνει κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα.

• Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.


• Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς.

• Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

Υπό αυστηρό έλεγχο το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων

Ακόμη όμως και το άνοιγμα των όποιων εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο, καθώς θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, για να ακολουθήσουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα, αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:

• ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν

• ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία

• ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.

Η ίδια αυστηρότητα θα διέπει και τη λειτουργία της εστίασης, όποτε και αν αυτή επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο. Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία δεν θα ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών, όπως και τα θέατρα, τα σινεμά και οι πολυχώροι πολιτισμού.

Προβληματισμός στον κλάδο

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

[/expander_maker]



[gs-fb-comments]

[fbcomments]



Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.