«Έρχονται κι άλλοι φονικοί ιοί»: Τι προειδοποιεί ο γιατρός που ανακάλυψε τον Έμπολα
Τι θα γινόταν αν βρίσκαμε έναν ιό που να μεταδίδεται τόσο γρήγορα όσο ο κορονοϊός και να έχει τα τραγικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας του Έμπολα;
Θα μιλούσαμε προφανώς για μια ακόμα χειρότερη πανδημία από αυτή που ζούμε στις μέρες μας, μια τρομακτικότατη απειλή για την ανθρωπότητα.
Και η πραγματικότητα είναι πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πράγματι έναν άγνωστο αριθμό από τέτοιες δυνητικές απειλές, απειλές που προέρχονται από τα τροπικά δάση της Αφρικής.
Με αυτό ακριβώς ασχολείται ο ακαδημαϊκός Jean-Jacques Muyembe Tamfum, ο άνθρωπος που εντόπισε τον Έμπολα το 1976 και παραμένει στην πρώτη γραμμή σε αυτό το ασύμμετρο κυνήγι νέων και επικίνδυνων μικροοργανισμών.
«Ζούμε τώρα σε έναν κόσμο όπου νέοι παθογόνοι οργανισμοί θα προκύπτουν», είπε πρόσφατα στο CNN, «και αυτό αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα».
Είναι άνθρωποι όπως ο Muyembe αυτοί στους οποίους βασίζεται ο κόσμος με τρόπο άγνωστο. Αυτοί οι ερευνητές πρώτης γραμμής είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ιών που ανακαλύπτονται σε απομονωμένα σημεία και στέλνονται για μελέτη στα εργαστήρια της Δύσης.
Ο Muyembe προειδοποίησε ότι πρόκειται να έρθουν πολλές ακόμη ζωονόσοι, ασθένειες που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους. Ο κίτρινος πυρετός, κάποιες μορφές γρίπης, λύσσας, βρουκέλλωσης κ.ά. είναι μεταξύ εκείνων που περνούν από τα ζώα στον άνθρωπο, συχνά μέσω ενός ξενιστή, όπως ένα τρωκτικό ή ένα έντομο.
Ασθένειες που έχουν προκαλέσει επιδημίες και πανδημίες στο παρελθόν. Πιστεύει ο καθηγητής ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από την Covid-19; «Ναι ναι, έτσι νομίζω» απαντά στο CNN.
Τι εκτιμά πως θα έρθει
Ο Muyembe εντάσσεται σε αυτούς τους ειδικούς που πιστεύουν ο αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων ιών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής και του εμπορίου άγριων ζώων.
Καθώς οι φυσικοί βιότοποι εξαφανίζονται, ζώα όπως αρουραίοι, νυχτερίδες και έντομα πολλαπλασιάζονται όταν εξαλείφονται οι κυνηγοί τους. Τρωκτικά και έντομα συνυπάρχουν με τον άνθρωπο και μπορούν να μεταφέρουν νέες ασθένειες στον άνθρωπο.
Ένα μόνο δάγκωμα νυχτερίδας θα μπορούσε να είναι η «στιγμή-μηδέν» όπου μια νέα ασθένεια θα κάνει το άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο.
Γι’ αυτό και το έργο του Muyembe είναι τόσο σπουδαίο, οι επιτόπου ερευνητικές μονάδες του μπορούν να αναγνωρίσουν τα νέα παθογόνα.
Οι γιατροί, οι ιολόγοι και οι ερευνητές που εργάζονται βαθιά στο Κονγκό αναζητούν γνωστούς και άγνωστους ιούς προτού αυτοί μπορέσουν να προκαλέσουν νέες πανδημίες.
«Εάν εμφανιστεί ένα παθογόνο από την Αφρική, θα χρειαστεί χρόνος για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Muyembe. «Επομένως, εάν αυτός ο ιός ανιχνευθεί νωρίς -όπως στο ίδρυμά μου εδώ- θα είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να αναπτύξει νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτών των νέων παθογόνων».
Πηγή: www.newsbeast.gr
Leave a Comment